dijous, 17 d’octubre del 2013

HEM FET UN CÒMIC!

Els alumnes de 3r d'ESO hem estat els encarregats de fer el guió d'un còmic sobre Tintín a Ripoll.

Després de presentar diversos guions per grups, vam decidir agafar-ne un com a base i incorporar-hi aspectes dels altres guions que havien sorgit.

Així doncs, vam tenir un equip d'alumnes que van ser els encarregats de redactar-ne el guió definitiu.
Com que el temps se'ns tirava a sobre (perquè l'havíem d'acabar aviat per poder-lo entregar als alumnes de Primària que serien els responables dels dibuixos) , paral·lelament vam formar equips que eren els encarregats de dissenyar les vinyetes a mesura que s'anava redactant el guió.

D'aquesta manera, entre tots, hem dissenyat el nou còmic de Tintín a Ripoll i l'hem entregat als alumnes de Primària perquè en fessin les imatges.

El resultat serà un còmic fet entre tots els nivells de l'escola. N'estem molt satisfets!

Heus aquí el nostre treball :
TINTÍN A RIPOLL
ARGUMENT
Després de visitar el Louvre, on hi ha hagut un robatori, Tintín, Milú i el Capità Haddock pugen a l’avioneta direcció a Barcelona per visitar la Sagrada Família. Però, justament en travessar la frontera, s’adonen que no tenen prou combustible. Passant per sobre de la ciutat de Ripoll decideixen saltar en paracaigudes perquè no hi ha lloc on aterrar i el combustible està a zero
.
Quan l’alcalde del poble s’assabenta de l’arribada d’en Tintín i els seus companys, el va a trobar i li comenta que just en aquell moment ha ocorregut un robatori. De la nova sala del museu etnogràfic que s’inaugurava avui han desaparegut alguns objectes, entre ells una pistola del s. XVIII , que s’havia descobert recentment.
Surten els protagonistes rumiant del Museu i de cop i volta es troben al mig d’una persecució de la policia. En Tintín xoca contra un desconegut, que li posa una pistola a la butxaca sense que ell se n’adoni . Desconcertat , veu que de lluny s’acosten els Dupont i Dupond que persegueixen el lladre. El veuen, el saluden, xoquen entre ells i tornen a córrer. En Tintín se’n va a l’hotel a dinar junt amb el capità Haddock i en Milú.

Després de dinar en Tintín se’n va a fer una becaina a la seva habitació. Es lleva a l’hora de berenar i van amb el capità Haddock a can Costa a menjar uns melindros amb xocolata desfeta. Ell deixa la gavardina a la cadira, el lladre passa per allà i li agafa la pistola que havia posat al matí, ja que en Tintín no se’n havia adonat. Dins la pistola, hi havia un paperet amb una pista, un antic tresor que es troba a Ripoll, que torna a caure dins la butxaca de la gavardina.

En Tintín paga i se’n va. Pujant pel carrer Sant Pere,  es troba els Dupond i Dupont, que havien parat a Can Junyent, a comprar unes carícies (excel·lents dolços, típics de Ripoll). Sortien corrents perquè havien perdut els diners i un dependent furiós els perseguia. En Tintín ho va veure i es para davant el dependent. El noi li explica que no volien pagar. En Tintín es posa la mà a la butxaca i hi troba el paper. Distret, paga les carícies dels Dupond i Dupont.

 Queda fascinat pel tros de pergamí que, de manera estranya, s’havia trobat a la butxaca. El llegeix. El paper diu: “Si vols el tresor de Ripoll trobar a una església menys important que el Monestir has d’anar”. No entenia el significat de la frase. En Tintín va repetint la frase dins del seu cap. Li explica tot a en Haddock. El capità s'enfada i li diu a en Tintín que sempre s’ha de posar en merders. Quan li diu això a en Tintín, ell s’adona de que pot tenir alguna relació amb el robatori de les pistoles.  Veuen arribar el professor Tornassol, a qui havien cridat, amb un jetpack . En Tintín té una llarga conversa amb el professor. Mentrestant, en Haddock busca alguna botiga on poder comprar whisky. En Tintín li demana al professor si sap d’alguna església petita a Ripoll. Li diu que sí, l’església de Sant Miquel de la roqueta.

Tots sis, els Dupond Dupont, en Haddock, el professor, en Milú i en Tintín, van cap allà. Pel camí, els Dupond Dupont es perden abans d’ arribar a l’església. Quan els altres hi arriben es troben ja els Dupond Dupont a sobre l’església cridant: eooooo som aquí! Tintíiiiiin! Els Dupont Dupond cauen i tiren una teula, aquesta es trenca. En Milú porta un tros de teula a enTintín, ell veu que hi ha una inscripció.
Conjuntament reconstrueixen la teula, hi diu: “Una casa semblant a aquesta  església has de buscar”. El capità Haddock es queixa perquè té molta gana i li ronquen els budells. Tots junts se’n van a sopar a la Piazzeta (D1, D2, Milú, Haddock ,Tintín, professor), durant el sopar comenten la pista que han trobat. Li demanen al patró de la Piazzeta si els pot orientar i els hi diu que és  la casa Bonada, i els indica la seva ubicació. Després tots se’n van a dormir.

En Tintín surt al carrer i tot van direcció la casa Bonada. Demana a un home gran on és el carrer Progrés. El senyor els indica on és i ells els hi agraeixen. En Milú, en Tintín i el capità Haddock van capa la casa Bonada i la observen. Després de observar-la piquen al timbre i surt una dóna gran que està al corrent dels fets que han passat al museu i de que ells han arribat a Ripoll a investigar. Per això els convida a passar a prendre un te i menjar pastetes. En Tintín es fixa que al vestíbul hi ha un quadre d’ una pistola antiga. Ells prenen el  te i parlen amb la senyora sobre el quadre: de com el va aconseguir i de quina època era. Ella els respon que ella l’havia heretat del seu avi i que aquest l’havia heretat del seu avi que era un important dissenyador d’armes de foc”  .

Després de parlar sobre el quadre i acabar-se el te ells se’n van anar a la Trobada a dinar. Després de dinar van sentir molt rebombori de la policia que estava agrupada a la casa Bonada. En Tintín va entrar a veure què havia passat i va veure que havien robat el quadre de la pistola. ( El quadre l’havien robat tallant la tela, sense el marc inclòs). Hi havia un ganivet sobre la taula que tenia una mica de sang.
Dins la casa hi havia els Dupond i Dupont però no s'hi havien fixat. El Tintín els crida que ho mirin i els hi diu que el segueixin. Quan surten fora de la casa es veu en una cantonada una mica de sang. Devia ser que el lladre s'hi havia recolzat. El segueixen i els condueix fins al pont de la Lira . Allà s’acaba el rastre.
En Milú veu un gat i el persegueix. Es dirigeix a la sala de sota de la plaça de la Lira. Perseguint el gat veuen que entra dins la sala i s’amaga en una petita obertura que hi ha a la paret. En Milú, es para davant la paret i es posa a bordar, després en Tintin  i els altres piquen a la paret i veuen que està buida i entre tots aparten i aconsegueixen que s’obri.

Quan la paret s’obre se n’adonen  de que era una entrada a un passadís secret. En el passadís troben una altre cop el rastre de sang, el segueixen . Segueixen caminat pel passadís i es troben la pistola posada en un forat a la paret i una porta oberta. Quan el capità Haddock treu la pistola del forat la porta es tanca però abans que es tanqui del tot, la torna a col·locar en el forat. Entren per la porta i es troben una escala en forma de cargol molt alta i la baixen. Quan arriben a baix de tot de l’escala se n’ adonen que estan a dins de la cripta del monestir i es troben amb tot de tresors i els lladres. Els lladres quan veuen en Tintin i els altres comencen a disparar, però de cop i volta arriben els Dupont Dupond s’entrebanquen amb l’últim esgraó de l’escala i els seus bastons surten volant. Els bastons cauen sobre el cap dels  lladres, els estaborneixen i després els arresten.

 L’alcalde els  agraeix tot el que han fet, els tresors trobats s’exposen al museu i es fa molt famós. En Tintín i el altres posen gasolina a l’avioneta i se’n van cap a Barcelona.

Fi

 DISTRIBUCIÓ DE VINYETES

VINYETA
TIPUS DE PLA
IMATGE
TEXT
1


Vist desde dalt.
Que es vegi el triangle del Louvre i l’avioneta passant desde dalt.
Marxant del Louvre, 13 d’Abril 14:22 direcció Barcelona..
2


Vist des del costat
Es veuen en tintin en Haddock i en Milú somiant amb la Sagrada Família.
-
3


Primer pla
Que es vegi la rodona del combustible amb l’agulla indicant que no té combustible.
Bafarada que surti del capità Haddock dient “llamp de llamps no ens queda combustible” i una altra bafarada d’en Tintín que diu corre, agafa els paracaigudes.
4
Vist des de dalt


L’avioneta passa per dalt deRipoll, dalt del campanar tambalejant.
Una bafarada que digui no hi ha lloc per aterrar. Hem de saltar.
5


Vist des de davant.
Que es vegi un arbre amb l’avioneta estrellada i el capità Haddock i en Tintín amb en Milú com van caient.
-
6


Vist en diagonal
L’alcalde parlant amb els personatges davant de la plaça del Monestir. (En Tintín porta el paracaigudes a l’esquena).
Alcalde: Òndia! Quina sorpresa no us esperava pas per aquí!
Tintín: Anàvem direcció Barcelona per veure la Sagrada Família i se’ns ha acabat el combustible just quan passàvem per aquí a Ripoll.
Vinyeta 1 però dels lladres.
Vist en diagonal
Els lladres robant la pistola a la sala del museu.

7


Vist des de davant
En Tintín i l’alcalde xerrant i amb el paracaigudes penjant a la esquena...
Alcalde: Tintín hem tingut un problema: hi ha hagut un robatori. Ens podries ajudar?
Tintín: I tant que sí! Ho intentaré.
8


Vist des de darrera
L’alcalde i en Tintín van caminant cap al museu.
Vist el fons del  museu.
Alcalde: Aquest matí ,en entrar al museu , hem trobat dos objectes trencats i al pujar al pis de dalt hem vist que falta la pistola més important de la col·lecció.
9


Vist des de davant
Estan allà al museu i li ensenya la sala on hi ha hagut el robatori.
Alcalde: Aquí es on hi havia la pistola robada.
10

Primer pla
Una vitrina trencada i buida
Haddock: “Quins rebentapisos!”
Alcalde: Era una pistola del s XVIII descoberta fa molt poc.Una peça més de la col·lecció
11
Primer pla
El terra amb vidres trencats
Alcalde: No entenc perquè l’han robat.
12
Vist des de dalt
Els personatges surten preocupats del Museu
Tintín: Qui pot haver estat?
2
Vist des de davant
Els lladres estan al cotxe xerrant
Un lladre li diu a l’altre: Aquest noi no sé com pot tenir tanta fama perquè no s’adona de res!
13
Primer pla
Es veu en Milú lladrant
Milú: Buuup! bup , bup!

14


Protagonistes al davant i el museu de fons
El Museu de fons. Els protagonistes veuen al voltant seu una persecució
T: Miri Haddock sembla una persecució!
H:Llamp de llamps de rellamps!
15


Primer pla d’ells dos
Un home tot de negre xoca contra en Tintin i li deixa caure una pistola a la butxaca.
T: Ah!, Vigili!
H: Carai d’home! Vigili per on va tabernacle!
16


Pla de fons
Apareixen els Dupond,Dupont i xoquen entre ells tot saludant al Tintín.
D1: Eoo som nosaltres! Hem vingut a investigar un robatori!
D2: Jo encara diria més: Hem vingut a investigar el robatori
17


Primer pla d’ells dos al terra un davant de l’altre
Xoquen i es donen un bon cop
D1: Ai quin mal, veig les estrelles!
D2: Jo encara diria més:  veig estrelles!
18
Pla des de dalt de la plaça del monestir
A la plaça hi ha Tintín.., Milú, D-D ,Haddock i l’alcalde
Alcalde: Veniu, que us ensenyaré un lloc on menjar i dormir
19
Vista aèria de Ripoll
Teulats i carrers
T.- Gràcies, Sr. Alcalde, ho estàvem desitjant
20


Pla de fons.
Es veuen els Dupont, Dupond  que continuen corrent.
D: Anem a trobar ell lladre!   
D: Jo encara diria més, correm a trobar el lladre!  
21
Vist des de davant


Es veuen els tres: Tintín.. , Milú i Haddock entrant a l’Hostal del Ripollès.

Mentrestant...
H: quina gana que tinc!!!!
22
Vista de l’interior del local
Menjant amb bona gana
H: Llamp de llamps de contra-rellamps!. Aquest xai del ripollès és més que bo!
Vinyeta 3 lladres
Vist des de dalt
Menjant a la Piazzeta i escoltant com els hi demanava.

23


Vist en diagonal
es veu en Tintín sobre al llit a la seva habitació i en Milú al terra dormint.
Després de dinar...
Zzz...
24


Vist des del costat
En Tintín es lleva a l’hora de berenar i surt al balcó. Assenyala un lloc
 T.- Quina migdiada tan bona!
Allà sembla un bon lloc per anar a berenar                                                                      
25
Pla de fons
Es veu la terrassa de Can Costa on se’n van a
menjar una xocolata desfeta amb melindros
Had:- Aquests melindros amb xocolata són glòria!
26


Vist des del costat.
Terrassa de Can Costa  buida.
A La cadira que ocupava Tintín hi queda la gavardina penjada a la cadira.

27
Primer pla

L’home que abans havia xocat contra Tintín li agafa la pistola que li havia posat a la butxaca
___________________
28
Primer pla
De la pistola cau un paperet dins la butxaca d’en Tintín

29
Primer pla
La mà del lladre  agafant la pistola i el lladre amb cara de sorpresa
????
30


Primer pla del clatell i del moneder.
En Tintín pagant a Can Costa.
T: Tingui bon senyor.
D: Gràcies bon jan.
31


Pla d’en Tintin caminant pel carrer Sant Pere.
Un carrer estret , Tintín amb gavardina i caminant.
-
32


Primer pla de Can Junyent i els Dupont i Dupond sortint per la porta.
Els D. D. Sortint corrent de la botiga.
En Tintín arribant
D: Adéu  ho sentim
D:Jo encara diria més
Adéu ho sentim.
T:Què deuen haver fet ja?!
33


Primer pla de Tintín i al davant seu un cambrer enfurismat
En Tintín i el cambrer, en Tintín amb una mà a la butxaca.
C: Ei, senyors, que no m’han pagat!
T: Tranquil bon home ja ho pago. Són uns despistats.

34


Primer pla de la butxaca i el paperet.
La mà del Tintín que treu un paper de la butxaca.

35
Vist des del costat.
Es veu Can Costa de fons i el principi del Carrer St. Pere.
Treu el paperet a la butxaca.
Tintin: Guaita! M’acabo de trobar aquest paper a la butxaca.
36
Vist des de davant.
Es veu en primer pla el paper.
Tintin: Capità miri que posa en aquest paper:Si vols el tresor de Ripoll trobar a una església menys important que el Monestir has d’anar

37
Pla general
En Tintín parla amb el capità
T. hem d’anar a una església.
H: Llamp de llamps!, ara haurem de caminar encara més. Sempre et poses en merders Tintin.
38
Vist des de dalt.
Es veu el professor Tornassol al  cel amb el jetpack.

39
Pla de fons
El professor, en Tintín  i en Milú al fons contemplant el  jetpack
Professor: Tintín!
Tintín: Professor ha arribat en el moment ideal, necessitem la seva ajuda.
40
Vist des de costat.
Es veu com el professor i el Tintín mantenen una conversa.

Professor: En què necessites que t’ajudi Tintin?
Tintin: Al  museu d’aquí  Ripoll hi ha hagut un robatori i els estem ajudant a resoldre’l.
Professor: D’acord! M’apunto!


41
Pla de fons
Es veu com el capità Haddock mira els aparadors buscant alguna botiga on comprar whisky.
Mentrestant (parlant sol)
Had: Agent de satanàs!, en aquest poble no hi ha whisky enlloc.
42
Vist des de davant.


En Tintin i el professor parlen amb el monestir de fons.
Tintín: Professor, no sabria pas on podem trobar una església mes petita que el Monestir?
Professor: Ara que ho dius, si! St. Miquel de la Roqueta!
43


panoràmica
Tots 6 caminant cap a la església. Carrers de Ripoll

Haddock: llamp de llamps que bonic !
44


Panoràmica
Dupont Dupond es perden
Dupont: estem perduts
Dupond: jo encara diria més  estem molt perduts
45


Pla desde baix
Dupont Dupond sobre l’església  i els altres sota l’església
D1 i D2: Eooooooooo som aquí!!! Tintiiiiiiiiiín!

46


Panoràmica
Els Dupon tDupond estan a dalt i es veu una teula caient
Tintin: Alertaaaaaa!.

Vinyeta 4 lladres.
Segon pla
Els lladres amagats a sant Miquel de la Roqueta.

47


Enfocant en Milú
En Milú se’n va allà on ha caigut la teula i borda per senyalar una inscripció que hi ha dins de la teula
M: Bup, bup!
48
Des de dalt
Que es vegi en Tintin i el capità Haddock arreglant la teula
Haddock: Filagarsa d’ectoplasma pansit!Quina feinada!
49
Primer pla
La teula té una inscripció que posa: “una casa semblant, aquesta església”

50
Pla general
Tintín i Milú pensant. Al fons Haddock  i Tornassol
Tintín.- una casa semblant a aquesta església?? mm... on pot ser??
Milú.- ?
51
Primer pla de Haddock
En Haddock
H: Panxa de cucs!tinc moltíssima  gana!
“grrrrr....”
52
Pla general.
Tots els personatges caminant pel carrer.
D1: està molt lluny
D2: jo encara diria més, està molt molt lluny.
53
Vist de costat
Una taula amb plats i les pistes a sobre
T: no li trobo la relació amb cap casa.
H: i si li demanem al patró a que es pot referir??
T: d’acord
54
Primer pla
Imatge del patró i en tintin parlant, ensenyant-li la pista.
T : perdoni.  Sap a quina casa es pot referir?
P: Sí, és la casa Bonada. Queda just al travessar el pont a  l’esquerra
55
Pla general
Casa Bonada amb els caps d’en Tintín i Haddock que se la miren
H: Llamp de rellamps!
56


Primer pla d‘en Tintín tocant el timbre
El timbre de la casa,
Rinnng!
57
Pla general
Entreobrint la porta,surt una dona gran.
T: Hola senyora
S: Hola, Bon dia
58


Primer pla de la senyora dins casa seva
Estan asseguts perquè la dona els hi ofereix un te i pastetes.Al fons (que es vegi) un quadre amb una pistola s. XVIII
T: moltes gràcies per les pastetes.
S: De res.
T: Em podria explicar el que sap del robatori en el museu?.
59

Pla general
Tintín, Haddock i la senyora prenen el te
T: Quin quadre tan curiós.
S: Sí el vaig heretar del meu avi que , a la vegada l’havia heretat del seu avi, un important dissenyador d’armes de foc
60
Primer pla
Es veu un lladre per la finestra escoltant
_
5
Vist des de davant
Els lladres al cotxe.
L’altre lladre li diu: estàs preparat per aquesta nit?

61

Pla general
Tot 6 estan dinant a La Trobada
Haddock: mmm... Que bo!
62

Pla general
Senten un rebombori i en Milú borda
Haddock:- llamps de llamps del rellamps!! quina fressa!!
M: Bup, bup , bup
63


Pla general
La policia està davant de  la casa Bonada
-
64

Pla general
Tots 6 arriben a la casa Bonada
_
65


Pla  general
Tintín dins de la casa. Assenyala  el mateix marc de quadre, però buit, sense la pintura de la pistola per veure què ha passat..
T.-Policia! Policia! vostè sap qui ha robat el quadre?
66
Pla general
El policia i Tintín parlant. També hi havia un ganivet sobre la taula
Policia: L’han robat tallant la tela.
Miri el ganivet!
67

Primer pla
El ganivet sobre la taula tacat de sang
T.- Està tacat de sang!
68
Primer pla
En Milú descobreix el rastre de sang i avisa en Tintín
Milú: Bup! Bup, bup!
69
Davant
Davant Dins la casa els Dupond i Dupont.          
D1: Guaita’ls!
D2: Jo encara diria més, guaita’ls bé!
70
Pla general
En tintin i en Milú al costat de la sang mirant cap als Dupond i Dupont
T: veniu aquí, mireu , hi ha sang

71
Pla de fons
Imatge de tots caminant mirant el rastre de sang. En primer pla els Dupont, Dupond
D1: això en portarà fins a una pista.
D2: jo encara diria més, aquí hi ha trobarem una pista.

72
Pla general

En Tintín , Milú i Haddock i al  fons La Lira
T: ens porta fins a la Lira.Però aquí s’acaba el rastre!
73


Vist des de davant i que es pugui veure el fons.
Es veu el Tintin  i el Milú a la plaça de la lira. En Milú veu un gat.
Del cap d’en Milú surt un signe d’exclamació perquè ha vist un gat.
Milú !!
74


Primer pla.
El Milú persegueix el gat, entrant per les escales de la Lira
-
75
Pla de fons.
Estan a sota la Lira. EnMilú s’acosta a la paret i el gat s’amaga dins d’una petita obertura de la paret.
-
76
Vist des de davant però a prop.
El Milú borda la paret.
Tintín: Milú que passa?
Capità: Llamp de llamps de rellamps, aquesta bestia ja a vist alguna cosa!
77
Vist des de davant .
En Tintin i els altres colpejant la paret per veure què hi ha.
Professor: Caram! Aquesta paret esta “buida”.
78
Vist des de darrere.
Tots van empenyent  la paret per veure què hi ha. Hi troben la pistola que el lladre havia robat
Tintin: Mireu! Sembla una porta.
79


Primer pla
El Haddock traient la pistola.
H: Galifardeus!
Agafem la pistola!
80


Primer pla
La porta s’està tancant
H: Tintin torna a deixar la pistola, la porta es tanca! Llamp de rellamps!
T: Ara mateix ho faig capità!
81
Vist des de darrere.
Veuen que hi ha un passadís i s’hi endinsen.
_
82
Pla general
Una escala de cargol
T: Mira una escala anem cap a baixa mirar que hi ha.
H: Vinga, va, anem a inspeccionar.

83
Primer pla
Una porta oberta i els protagonistes entrant.
T: Entrem aquí sembla interessant
84
Pla general
Troben els lladres i el tresor
T: Haddock,ajuda’m a atrapar-los ràpid!
H: Llamp de llamps de rellamps que no escapin!!!
85

Primer pla
Els lladres, de negre comencen a disparar
T: Cobriu-vos!
M: Bup, bup!
H :Llamp de llamps de contra-rellamps!
86

Pla de fons
Arriben els Dupont Dupond , despistats com sempre
Vista d’ells baixant l’escala i entrebancant-se
D1 Aquesta escala és perillosa
D2 Jo encara diria més : Aquesta escala és molt perillosa
87
Pla de fons
Els bastons dels D1 i D2 surten volant i colpegen el cap dels lladres
Ai! Ui!
88
Pla de fons
Els lladres estabornits a terra i en Tintín i en Haddock lligant-los
Lladres veient estrelles
H: Ara veureu el que és bo!
T:És l’hora d’entregar-vos a la justícia
89
Pla al Museu
L’alcalde Tintín ,Haddock, Milú i al fons els tresors exposats
Alcalde:Moltíssimes gràcies per tot el que heu fet pel nostre poble
T: ha estat tot un plaer, Sr. Alcalde
90
Pla general
L’avioneta i tots ells
Alcalde. Us he fet reparar l’avioneta amb agraïment a la vostra contribució per resoldre aquest cas
91
Primer pla
El dipòsit i l’agulla marcant Full
T. Ara sí que arribarem a Barcelona
92
Pla general
L’avioneta volant per sobre de Ripoll. L’alcalde i els ciutadans dient Adéu
Alcalde: Adéu Tintín. Fins aviat! Torneu quan vulgueu







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada