dimecres, 8 de gener del 2014

LA LITERATURA DE POR

La por és una de les emocions més antigues i poderoses de la humanitat, i la por més antiga i poderosa és la por al desconegut. Molts psicòlegs ho neguen i el fet d'admetre aquesta realitat confirma per sempre  els contes sobrenaturals com una de les formes genuïnes i dignes de la literatura.

En ser una forma literària tan íntimament relacionada amb les emocions primitives, el terror és tan antic com el pensament i la parla humans  .

Podem jutjar un conte fantàstic, no a través de les intencions de l'autor o dels mecanismes de la narració, sinó a través del nivell emocional que és capaç de provocar per mitjà de les més petites suggerències sobrenaturals.

Però va ser la literatura romàntica anglesa i alemanya la que va donar origen al que anomenem "Novel·la gòtica", misteriosa, espectral i terrorífica. La novel·la d'horror aconsegueix a finals del s. XVIII i començament del XIX el seu punt culminant.

Aquesta tradició romàntica i gòtica va ser continuada durant el s. XIX per diferents autors al continent europeu.

La tercera dècada del XIX va ser testimoni d'una renaixença literària que va afectar no sols la història del conte fantàstic, sinó la del conte curt en general. Aquest despertar va ser personificat en la figura del nordamericà Edgar Allan Poe. 

Poe va establir un nou grau en la història del terror literari. Les seves intencions es recolzaven en l'estudi de la ment humana, analitzant les autèntiques fonts de la por, cosa que duplicava la força de les seves narracions. Així va començar un canvi radical en la literatura macabra. Amb tota justícia es pot dir que Poe inventà el conte modern. A partir d'ell,  molts han estat els seus deixebles arreu d'Europa i Amèrica.

El gènere ha estat evolucionant constantment i extensament, però d'entre molts, un escriptor és especialment mereixedor de ser anomenat: Howard Philips Lovecraft, gran innovador del gènere i iniciador de l'horror còsmic, corrent que s'allunya del terror sobrenatural i incorpora elements de ciència ficció. Actualment, entre els més llegits i sovint mostrat a les llistes de super vendes hi ha   Stephen E. King , autor  de novel·les com
Carrie o El resplendor, ambdues obres portades amb èxit al cinema.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada